香港濕熱世界第一!?談散熱和濕度的關係

 

網上討論區每年都會討論關於香港濕熱嘅問題,咁究竟點解濕熱會令人覺得比較熱?

因為人類同大部份係地球生存嘅動物一樣,都係溫血動物。姐係無論戶外係幾多度,我哋都需要維持身體嘅溫度36.5℃到37.2℃。所以當我地做運動,或者係酷熱天氣下行走,就需要唔同嘅方法來散熱啦。

咁究竟人係點樣散熱?濕度同散熱之間又有咩關係?

相信各位讀者大熱天時出街都有身水身汗嘅經歷,原因就系當汗水係皮膚表面蒸發時,會帶走身體嘅熱量,變成水蒸氣離開皮膚,讓我地感覺得涼快。所以當你身水身汗個陣行入冷氣地方會覺得特別凍,同埋好有機會感冒。

咁同濕度有咩關係呢,因為空氣中可以容納水蒸氣嘅份量呢係恆定嘅,雖然個溫度越高可以容納水蒸氣份量都越高,但係當你相對濕度越高嘅話,代表空氣仲可以容納新嘅水蒸氣(你蒸發嘅汗水)空間就比較少,導致我哋蒸發嘅速率呢就會下降,當我地皮膚排熱嘅效率下降時,我地身體就會覺得比平時熱。

香港天文台網站就有一個叫暑熱指數,就係量度你大熱天時仲走去戶外行山容唔容易中暑,一般來講呢當指數超過30左右唔好出去,留係屋企嘆冷氣好過。

 

參考資料:

香港天文台,香港暑熱指數

 

作者:齊清

理科廢青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 216540
Date: 2021-07-03 07:30:23
Generated at: 2021-08-04 15:03:24
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/07/03/216540/香港濕熱世界第一!?談散熱和濕度的關係