【外賣仔日記】神秘外賣

 

 

接到張外賣送去一個寫字樓地址,嗰顧客係一個女性英文名嚟,絕對唔係啲中性嘅英文名嚟,男女都有人叫嗰啲,我哋就響呢度叫佢Mary 啦(為免有道德人士話我攞客啲資料嚟講,Mary 係我作嘅,唔係真實顧客姓名,OK?)。

顧客入送貨地址呢,就有個備註欄寫啲送貨備註比我哋嘅,例如寫低個地址邊度係入口之類,佢張單個備註欄就寫住話:

「千祈唔好話俾個收件人知,邊個嗌外賣比佢」

就咁嘅,香港所有外賣平台,如果你選擇網上付款你嘅外賣,都可以響落單嘅時候,俾埋tips 個外賣員嘅,但係你又一蚊tips 都無比喎,你個備註欄寫嘅嘢,我就盡量執行下啦。

去到送貨地址,即係寫字樓嘅樓下,然後嗰陣係非辦工時間,要打俾個客,叫佢響地下大堂攞外賣嘅,咁就打電話俾嗰客啦。

嘟~嘟嘟~~

佢:「喂?」(男人聲線嚟,而唔好忘記個客係寫住叫Mary )

我:「你好呀,XX外賣公司到咗寫字樓樓下,麻煩落樓攞外賣」

佢(非常疑惑嘅聲線):「OK」

然後佢就收咗線

明顯,呢張單有人想俾個驚喜人,但係我要打俾佢攞外賣喎,兼冇任何嘢可以話俾收件人知個外賣係佢(個顧客姓名寫你Mary 個大名架),咁個驚喜仲響唔響度?

之後有個男人落樓話攞外賣,面上帶著非常疑惑嘅面孔,我就俾咗份外賣佢啦,由於佢一直都非常疑惑,之後我將個系統上面顯示嘅人名,連埋嗰個備註欄俾個男人睇,佢個樣好似即時變咗我明白了嘅樣,明顯佢係識得阿Mary 。

親愛嘅Mary 小姐,你連張單都寫你Mary 個大名,個送貨地址我又唔係放低外賣就走得,放低走得起碼唔會有機會同收件人交流啊,你可以繼續你嘅驚喜,但搞到收件人咁疑惑,你又一蚊tips 都無比我,好似我份人工唔包括講任何其他無關送貨嘅嘢架呵?你有俾tips 我起碼都會諗下計隱藏你個名啊,你一蚊tips 都無比要我浪費無謂嘅口水?所以,哈哈哈哈哈哈哈哈。

 

專題:【外賣仔日記】

 

 

作者:外賣仔

外賣仔

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 216706
Date: 2021-07-09 08:51:25
Generated at: 2021-08-04 11:27:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/07/09/216706/【外賣仔日記】神秘外賣