《大叔的愛》裡嘅3種愛情觀,你屬於邊種?

 

 

12集播出後紙巾供應一度緊張,不過按照預告,睇嚟萬惡嘅編劇似乎唔打算放過大家。呢套劇明明以喜劇作定位,但慢慢卸去糖衣包裝後,包藏嘅喺一段又一段令人糾結嘅關係,從20年嘅謊言婚絪揭開故事序幕,入面嘅每段劇情都代表咗唔同嘅愛情哲學,以下盤點3個大叔的愛帶比我哋嘅愛情觀,睇睇你屬於邊種?。

 

1,渣渣田:「拖」到世界盡頭

面對中年同性已婚上司瘋狂追求,渣渣田採取「拖」字訣,冇直接拒絕之餘更加多次選擇逃避問題。後來被Francesca(簡慕華飾)逼做間碟,然後夾喺兩人中間,直到被大婆質問依然都喺唔敢面對問題,連呀牧都睇唔過眼,叫佢應該一早講清楚,渣渣田竟然回答:「我先喺受害者啊。」

呢場荒謬嘅三角關係,最大受害者當然喺Francesca,呀牧明,觀眾明,得呀田唔明。如果一開始同KK、或者Francesca講清楚,喺咪就避免咗呢場鬧劇,唔會越搞越麻煩繼續傷害其他人呢?

 

2,Francesca:豁達型

拎得起,放得低,講就易,但唔喺咁多人做到。同呀田相反,Francesca喺全套劇最成熟、最有智慧嘅女人,連PlayBoy Louis 都拜倒佢裙下。呢個女人不得了,面對KK提出離婚,果斷找出問題所在,到最後終於搵到自己一直追求緊嘅答案,依然坦然面對自己失婚,願意放手。

自己老公原來鐘意男人,20年來嘅婚姻原來喺一個大話,冇咩人類可以接受得到。前期Francesca為咗搵出小三,幾近瘋狂,威逼利誘跟蹤占卜樣樣齊,爭在未學隔離台咁出偵探玩埋爭身家。苦苦糾纏,終於纏到個”真相”返嚟,點知發現自己嘅20年青春喺一個天大嘅笑話。

正常女人唔喺三上吊就去咗睇心理醫生㗎啦,我哋嘅最強女角就當然唔會。最後佢坦然面對自己嘅失婚,唔再掙扎,選擇放手。其實成20年感情,邊可能就咁話擺低就擺低,邊可能無怨無恨呢?又或者,KK鐘意男人喺真,但佢對Francesca嘅感情唔代表喺假。咁多年來,KK一直遵守承諾,將Francesca當成”世上最幸福的女人”對待,明白到呢一點嘅Francesca,知道老公鐘意女人喺假,但對自己感情喺真,所以衷心感謝呢20年的陪伴,亦豁達放過自己。

 

3,大支牧:抽身斬纜止蝕型

呢套又名為《呀牧受難記》,上演咗呀牧花式360度被虐,被前任Hurt完到呀田個衰仔Hurt。牧呀牧,你真喺人如其名,以為自己喺碌木可以咩都頂得順、無所謂、攬晒上身?呀田個衰仔真喺好遲頓㗎,你仲要咩嘢都收收埋埋,選擇自己一個承受,你唔講人哋點知你點諗姐?

其實由始至終,最唔睇好呢段感情嘅就喺呀牧,而渣渣田嘅冷暴力加劇咗呢種嘅不自信。當渣渣田喺度苦惱緊KK嘅感情進擊嘅時候,完全忽略咗一旁一直照顧自己、被前度纏擾嘅呀牧。當渣渣田喺度煩緊芊芊嘅異常舉動嘅時候,佢又忽略咗呀牧嘅醋意同失望。當渣渣田拍拖後閃閃縮縮,仲在意緊其他人點睇自己嘅時候,佢又再一次完全忽略咗呀牧嘅難過。

渣渣田一次又一次的冷暴力,令牧對呢段感情徹底失去信心,再加上佢覺得被佢拗攣咗的呀田,遲早都喺會行返條搵大波妹結婚生仔嘅路,咁不如喺自己進一步泥足深陷之前早D抽身斬纜,成全對方。

 

大叔的愛總結

以上3種,你又屬於邊一種?雖然劇情好笑好嬲又好虐,每晚被Viutv搞到精神分裂咁。但自從有咗Netflix,我都好耐冇每晚坐喺電視機面前乖乖追劇,仲每日同朋友同事開心討論劇情,咁都要多謝大叔嘅一眾團隊嘅。呢套劇太多人表現有驚喜,最驚喜就喺套劇尊重劇情之餘,對白又港味十足接晒地氣,希望團隊再接再厲啦!到最後,渣渣田!回頭是岸啦!快D追返人啦!

 

 

作者:Ronnie

90後Marketing從業員,水瓶座,喜歡挑戰一切世俗的規條,其實只是反叛。熱愛任何有冷氣的地方,喜歡電影、喜歡貓、喜歡電動、喜歡偷懶,也喜歡寫作,但只限可以偷懶的時候。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 216804
Date: 2021-07-15 19:41:41
Generated at: 2022-08-10 13:20:25
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/07/15/216804/《大叔的愛》裡嘅3種愛情觀,你屬於邊種?