《大叔的愛》裡嘅3種愛情觀,你屬於邊種?

 

 

12集播出後紙巾供應一度緊張,不過按照預告,睇嚟萬惡嘅編劇似乎唔打算放過大家。呢套劇明明以喜劇作定位,但慢慢卸去糖衣包裝後,包藏嘅喺一段又一段令人糾結嘅關係,從20年嘅謊言婚絪揭開故事序幕,入面嘅每段劇情都代表咗唔同嘅愛情哲學,以下盤點3個大叔的愛帶比我哋嘅愛情觀,睇睇你屬於邊種?。

 

1,渣渣田:「拖」到世界盡頭

面對中年同性已婚上司瘋狂追求,渣渣田採取「拖」字訣,冇直接拒絕之餘更加多次選擇逃避問題。後來被Francesca(簡慕華飾)逼做間碟,然後夾喺兩人中間,直到被大婆質問依然都喺唔敢面對問題,連呀牧都睇唔過眼,叫佢應該一早講清楚,渣渣田竟然回答:「我先喺受害者啊。」

呢場荒謬嘅三角關係,最大受害者當然喺Francesca,呀牧明,觀眾明,得呀田唔明。如果一開始同KK、或者Francesca講清楚,喺咪就避免咗呢場鬧劇,唔會越搞越麻煩繼續傷害其他人呢?

 

2,Francesca:豁達型

拎得起,放得低,講就易,但唔喺咁多人做到。同呀田相反,Francesca喺全套劇最成熟、最有智慧嘅女人,連PlayBoy Louis 都拜倒佢裙下。呢個女人不得了,面對KK提出離婚,果斷找出問題所在,到最後終於搵到自己一直追求緊嘅答案,依然坦然面對自己失婚,願意放手。

自己老公原來鐘意男人,20年來嘅婚姻原來喺一個大話,冇咩人類可以接受得到。前期Francesca為咗搵出小三,幾近瘋狂,威逼利誘跟蹤占卜樣樣齊,爭在未學隔離台咁出偵探玩埋爭身家。苦苦糾纏,終於纏到個”真相”返嚟,點知發現自己嘅20年青春喺一個天大嘅笑話。

正常女人唔喺三上吊就去咗睇心理醫生㗎啦,我哋嘅最強女角就當然唔會。最後佢坦然面對自己嘅失婚,唔再掙扎,選擇放手。其實成20年感情,邊可能就咁話擺低就擺低,邊可能無怨無恨呢?又或者,KK鐘意男人喺真,但佢對Francesca嘅感情唔代表喺假。咁多年來,KK一直遵守承諾,將Francesca當成”世上最幸福的女人”對待,明白到呢一點嘅Francesca,知道老公鐘意女人喺假,但對自己感情喺真,所以衷心感謝呢20年的陪伴,亦豁達放過自己。

 

3,大支牧:抽身斬纜止蝕型

呢套又名為《呀牧受難記》,上演咗呀牧花式360度被虐,被前任Hurt完到呀田個衰仔Hurt。牧呀牧,你真喺人如其名,以為自己喺碌木可以咩都頂得順、無所謂、攬晒上身?呀田個衰仔真喺好遲頓㗎,你仲要咩嘢都收收埋埋,選擇自己一個承受,你唔講人哋點知你點諗姐?

其實由始至終,最唔睇好呢段感情嘅就喺呀牧,而渣渣田嘅冷暴力加劇咗呢種嘅不自信。當渣渣田喺度苦惱緊KK嘅感情進擊嘅時候,完全忽略咗一旁一直照顧自己、被前度纏擾嘅呀牧。當渣渣田喺度煩緊芊芊嘅異常舉動嘅時候,佢又忽略咗呀牧嘅醋意同失望。當渣渣田拍拖後閃閃縮縮,仲在意緊其他人點睇自己嘅時候,佢又再一次完全忽略咗呀牧嘅難過。

渣渣田一次又一次的冷暴力,令牧對呢段感情徹底失去信心,再加上佢覺得被佢拗攣咗的呀田,遲早都喺會行返條搵大波妹結婚生仔嘅路,咁不如喺自己進一步泥足深陷之前早D抽身斬纜,成全對方。

 

大叔的愛總結

以上3種,你又屬於邊一種?雖然劇情好笑好嬲又好虐,每晚被Viutv搞到精神分裂咁。但自從有咗Netflix,我都好耐冇每晚坐喺電視機面前乖乖追劇,仲每日同朋友同事開心討論劇情,咁都要多謝大叔嘅一眾團隊嘅。呢套劇太多人表現有驚喜,最驚喜就喺套劇尊重劇情之餘,對白又港味十足接晒地氣,希望團隊再接再厲啦!到最後,渣渣田!回頭是岸啦!快D追返人啦!

 

 

作者:Ronnie

90後Marketing從業員,水瓶座,喜歡挑戰一切世俗的規條,其實只是反叛。熱愛任何有冷氣的地方,喜歡電影、喜歡貓、喜歡電動、喜歡偷懶,也喜歡寫作,但只限可以偷懶的時候。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 216804
Date: 2021-07-15 19:41:41
Generated at: 2021-08-04 13:11:49
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/07/15/216804/《大叔的愛》裡嘅3種愛情觀,你屬於邊種?