呼籲恐同人士早日「出櫃」

 

 

1,大叔的愛紅出娛樂圈

其實影視作品中有同性戀情節一D都唔出奇,隔離公仔箱台一早都有,例如《衝啊!瘦薪兵團》、《談情說案》、《仁心解碼》等都有同性戀嘅劇情同角色,電影中更有《春光乍洩》等經典。難得呢套收視得幾點嘅劇集成功衝出娛樂圈,引到部分其他人士注意,仲要細心到知道呢套劇好甜,相信劇集嘅團體都會好開心。

 

2,恐同即深櫃

有人話「恐同即深櫃」,要理解呢句說話,首先要解釋下咩叫深櫃。深櫃喺指躲在櫃子深處不願意顯露自己性取向,同「出櫃」剛剛相反。而恐同即深櫃,意思喺越喺對同性戀恐懼,越喺有可能喺一個深櫃人士。

「恐同即深櫃」亦得到科學嘅支持,目前任職美國羅徹斯特大學心理學教授嘅Richard Ryan發表過一個研究,佢指對恐同思想越喺抱有激進想法嘅人,佢實際上就越有同性戀嘅傾向。佢指恐同與同性戀之間存在強大嘅關聯效應,因為呢D強烈嘅恐同感覺反映緊一種自我反思,因此恐同者會覺得同性戀倍感威脅,其實呢個喺佢哋害怕自己表現出同性戀行為嘅表現。

  • 美國著名反同性戀政策嘅福音派領導人Ted Haggard,被揭發與男妓嘅性醜聞而辭職。
  • 美國最大矯正同性戀機構—走出埃及前主席Alan Manning Chambers 最後發現祈禱冇辦法幫助自己成為異性戀而決定出櫃,並且解散組織。
  • 美國著名反同性戀參議員Larry Craig,因涉嫌猥褻男子而被捕。
  • 仲有創立性取向「矯正」’機構、主張同性戀治嘅McKrae Game亦出櫃,並指同性戀不是病,不需要治療,並向公眾道歉。

可見「恐同即深櫃」呢句說話不是無稽之談,呢D喺營光幕前高調反同嘅著名人士,正正喺相當著名嘅深櫃恐同者案例。所以在此呼籲,所有恐同人士早日「出櫃」。

 

作者:Ronnie

90後Marketing從業員,水瓶座,喜歡挑戰一切世俗的規條,其實只是反叛。熱愛任何有冷氣的地方,喜歡電影、喜歡貓、喜歡電動、喜歡偷懶,也喜歡寫作,但只限可以偷懶的時候。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 216874
Date: 2021-07-19 13:31:41
Generated at: 2021-09-18 03:53:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/07/19/216874/呼籲恐同人士早日「出櫃」