姊弟戀又如何?

 

「Happy Friday不如同我朋友一齊食餐飯,佢都會帶埋佢女友。」男朋友阿奇說。
「好呀,幾時呀?第一次見你啲朋友有啲緊張添。」我說。
「過多兩個星期吖,佢女友到時就開始放假。」阿奇說。
「放假?拎annual呀?」我傻更更地說。
「Er…唔係呀,佢女友仲讀緊書,放暑假。」阿奇尷尬地說。
「WHAT THE…?仲讀緊書!?即係幾多歲?」我驚訝地說,心諗呀姐我已經做咗好多年嘢。
「Er….um…細你十年,不過唔緊要㗎,你個樣咁細個,唔覺㗎!」阿奇說。
「……………………………….」

本身我已經大阿奇幾年,而佢嘅朋友同佢差唔多大,所以佢哋嘅女朋友再細個啲都係好正常,但我真係無諗過會差十年咁多,即刻淆晒底,然後同啲姊妹求救,佢地竟然叫我快啲上連登睇吓而家啲後生仔女傾開咩話題,咩潮語,廢事有代溝,或者聽唔明唔識笑,衣著呢就千其唔好著得太後生又唔好太成熟,斯斯文文嘅連身裙或長裙就可以喇,切忌暴露,化個自然淡妝,前幾日敷多兩塊mask,早啲瞓,做返自己就得,好彩最後我都順利渡過果餐晚飯。

「男人遲熟,思想幼稚啲,搵個年紀大啲好喎,佢咁細個照唔照顧到你㗎?」
「女人老得快過男人㗎!遲啲佢就會追求青春肉體唔要你。」
「佢仲咁細個,有排先諗結婚,但係你呢?三張幾喇喎,點等呀?」
「你咁老人地屋企會唔會唔鍾意㗎?年紀大難生仔喎!」

無論係姊弟戀又好,忘年戀又好,正常戀又好,乜戀都好,都總會有人畀說話你聽,香港人都係鍾意睇人仆街,對付呢啲人,最重要係意志堅定,唔使將啲無謂說話放喺心,而家你拍拖定佢拍拖,關佢叉事咩?同埋你可以留意吓,通常講呢啲嘅人自己嘅感情狀況都唔太美滿,佢先會咁得閒對你指指點點。年紀從來都唔係唯一嘅指標去睇一個人,雖然阿奇係細過我,但我覺得佢照顧得我好好,而且拍拖係互相照顧,唔係只有take而無give。成熟男人vs小鮮肉;後生女vs中女,各有各好,爭咩啫。

「我個fd話你睇落仲細過我,都唔似姐姐。」阿奇說。
「哈哈,咁佢地有無問過你我幾多歲?」我說。
「無喎,如果問講唔講得㗎?」阿奇說。
「講得呀,我無所謂啦,唔使刻意隱瞞。」我說。

無論幾多歲嘅女人,都要對自己有自信,愛自己,總有一日會遇到識欣賞你嘅人。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 218695
Date: 2021-08-30 10:33:17
Generated at: 2021-09-28 09:42:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/08/30/218695/姊弟戀又如何?