漫行古道越獅山

禮拜六朝早練跑,教練話烈日高溫跑步,鍛鍊心肺功能事半功倍,好似話跑1公里等如在陰涼天跑1。5公里咁。由九點到十一點,城門河畔跑吓行吓叫練咗14公里。

禮拜日係應該休息嘅,業餘做運動呢,過尤不及,練太多反而會受傷同過勞,無益不特止,反而有害。但由早上到下晝都坐喺屋企,工作、上網、睇電視,四點左右諗不如出去行吓樓梯,輕輕鬆鬆舒展下。唔跑唔急,喺山度吸吓清新空氣幾好吖。

SOLO最好嘅地方就係唔使搵人,想去就去,充實水袋,帶上電池、哨子,換衫就可以出門口。幾個站地鐵就到咗樂富,一出地鐵,做咩咁多差人周圍走?唔好八卦,自己行過就好。

去到獅子山公園,搵個位見到獅頭影張自拍出發相,連同路線圖,SEND俾屋企同朋友。SOLO都要顧安全,一張有地標嘅出發相間接留低咗︰時間、地點同人物(著咩衫、戴咩帽、背囊咩樣)嘅資料,路線圖話俾人知將來嘅位置。你無準時落山,屋企同朋友搵人嚟救你都要有線索先得架嘛。

獅子山……影得好求其……

 

今日有落雨,天文台又雷暴警告,時間亦比較晏,就揀咗行大路獅紅古道上山,全段都鋪得整整齊齊,路口有齊路牌,唔會行錯路。今年春天年頭曾經行過同一段路,用咗差唔多一個鐘,休息幾次先至上得去。今次呢,30分鐘左右就輕鬆由獅子山公園上到九龍坳涼亭,1公里路上咗200米,好多樓梯,但係調整好呼吸,時快時慢咁撐上去,感覺到係層次嘅唔同,氣同力都係大大嘅進步,有教練嘅系統同指導,由唔識到識啲啲,屬質嘅進步。

路況記錄,唔算好急嘅樓梯係咁上。落雨要特別小心呢類石板路,跣到HIHI架。

 

有個開陽位,睇住九龍東同土瓜灣落緊雨,呢邊天氣唔錯,諗緊上埋獅子頭。

 

去到九龍坳涼亭,都幾多人喺度休息。感覺有微微雨,又有雷暴警告……又有啲懶,咁就決定唔上獅頭(SOLO就係自己話晒事唔使理其他人)。九龍坳呢個位係多條路徑嘅交匯,左右係麥理浩徑第五段,向九龍有我嘅來路,右邊仲有一條平行嘅八仙徑都係落番獅子山公園。向沙田可以續行獅紅古道,會經過望夫石出大圍。我就計劃咗經乾隆古道落衛徑引水道,無咩嘢就唔改路線,上網報告一下位置,單聲唔上獅頭就落山。

乾隆古道路況……我會叫呢啲明顯係有管理修繕嘅山路做「大路」。

 

乾隆古道,開頭係山路,之後係石頭路,林蔭度100%。坡度比較平坦,好好行,空氣極好,每一下深呼吸都係清潔緊個肺。至於點解叫乾隆古道?GOOGLE一下,有人話係「乾隆年」有嘅路,咪叫乾隆古道囉,有啲想當然嘅況味。

查考地圖,獅子山南北兩邊,北邊沙田嘅路,由西向東係︰貴妃徑、乾隆古道、獅紅古道、三叉徑、大龍徑、小龍徑、衛徑第五段、慈沙古道、割草坳古道、觀平路(馬路)。行山脊嘅有︰雞胸山北脊、水泉澳山脊。獅山山脊線上嘅坳口有︰鐵路坳、九龍坳、加特坳、沙田坳同吊草岩。南向嘅路有八仙徑、獅紅古道、沙田坳道(馬路)、觀音佛堂路、慈觀古道,加埋扎山道上山,都有排玩喎。

一陣間就落到引水道。平路就跑番一兩百米,無咩勁度,無咩動力去跑,都係輕輕鬆鬆行吓算。根據地圖轉右落樓梯(呢個路口竟無路牌),有個開陽位影番張相。落去過咗配水庫就有車路,分叉會去到獅隧出口,望吓,影張相,再落一段,見到沙田濾水廠好大工程,水務呢啲真正民生工程,惠民數十年卻無咩人會記得。現在大家去水塘行山,見到18幾幾年、19幾幾年嘅水壩、引水道,賞玩古蹟同湖光山色好開心。但係呢啲古董嘅意義唔係嚟俾大家玩嘅,佢地集水供水一百幾十年,我地開水喉就有水,固然係天降甘霖,亦係呢啲古董嘅功效。呢啲工程服務潤物無聲,無咗就好很大鑊,要多啲教俾小朋友知道,亦要多謝一班將呢啲設施維護使用得好好嘅公僕。

轉個彎就到咗顯徑村,在馬鐵站外影張到此一遊。繼續去大圍,路邊有兒童遊樂場,好多笑聲,點知未行過個公園就落起大雨,啲小朋友大朋友都急急走人。望望天,估呢場雨幾大同幾耐,無謂雨中趕路,6公里都收貨先,就掉頭搭鐵走人。今日全程用咗1小時22分鐘,上咗351米,比想像中快咗好多。

呢段路應該係晨運路,山邊有涼亭、路邊有長櫈。

 

有條分叉路可以通往獅子山隧道嘅出口,平時搭車經過呢個彎位無數次,第一次行到埋去。

 

原來沙田濾水廠咁大工程

 

顯徑站門口

 

樂富一獅紅古道一乾隆古道一衛徑五一顯徑邨

 

作者:白恩樑

好讀書,不求甚解,每有會意,便欣然忘食。(陶潛《五柳先生傳》) 為天地立心、為生民立命、為往聖繼絕學、為萬世開太平。(張載) 子曰:「飯疏食,飲水,曲肱而枕之,樂亦在其中矣。不義而富且貴,於我如浮雲。」(論語.述而) 創業要準備一桶血,而最大的創業就是打天下。(王強,《亞洲週刊》訪問2009)

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 219019
Date: 2021-09-21 15:45:40
Generated at: 2021-12-06 04:16:59
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/09/21/219019/漫行古道越獅山