男女都要返工,點解淨係女人要做家務?

 

 

話說我成日都肩頸痛,所以久唔久就會去按摩鬆吓,唔同師傅嘅手勢同力度都唔同,今日呢個師傅嬌姐暫時係我覺得按得最好,通常前半段都痛到慘叫,但係好快就鬆晒,後半段無咁痛就可以同呀姐吹吓水,勝在佢唔係點sell我,等我真係可以relax。

傾傾下先知原來佢已經有兩個小朋友,雖然佢老公都有做嘢,但佢都好經濟獨立,除咗返呢份全職,仲有做網上生意賣護膚品,佢都曾經畀人串過:「你識唔識做家務㗎?平時邊個煮飯呀?」但佢好型咁講:「我識搵錢就得啦!有錢我請鐘點返嚟幫手做唔好?」當然,家務佢都識做,只係一星期返五日工,已經攰到無力做家務,同埋有時間都想陪多啲小朋友。

唔知點解好多人都仲係覺得女人就一定要做家務,而家年代唔同咗㗎喇,好多女人結咗婚生咗小朋友都要返工,唔再係以前嘅全職家庭主婦,大佬呀放工都攰到死啦,做少陣家務會死咩?以前就話男主外女主內,但係既然而家男同女都要返工,點解家務唔可以一齊分擔?唔好成日將個責任推晒落女人度啦。

其實男人養家一樣好大壓力,而家咁嘅樓價物價,要一個人養起頭家真係好難,所以女人出嚟做嘢其實係可以分擔好多,基本上係winwin,不過前題係有人幫手湊小朋友,而且唔係個個女人嘅夢想都係做全職主婦,有啲都想有家庭之餘亦有自己嘅事業,有啲又會想做兼職抖吓氣,你估湊仔唔攰㗎?

同樣地,有啲家庭係女人出去做嘢,男人留喺屋企湊仔同做家務,唔知點解呢種男人就會畀人話廢,靠老婆,雖然我未湊過仔,但我覺得湊仔一定係攰過返工,返工都有放工,有假放,湊仔係無,一日廿四小時,仲要集中精神,你話返工都可以偷下懶,放下空,湊仔你一時失神有意外發生就大鑊,其實全職家庭主婦/主夫一樣係好難做,好大犧牲。

男女角色一直都係慢慢變緊,無論係主內定主外,定兩樣都做,最緊要都係互相體諒,同埋唔好L理身邊啲人嘅閒言閒語,總會有人鍾意說三道四,其實只要兩個人開心就得,亦唔使同人交代咁多。寫寫下突然覺得自己父母好勁,阿爸一個人養起成頭家,阿媽就係個持家有道嘅全職主婦,兩個人分工清楚,各自做好自己本份,養到個中女而家肥肥白白,希望第時我都做到佢地咁。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 李怡先生,謝謝你 by 馬黑白
    自小媽媽便說,有空時要多聽李怡先生在香港電台的《一分鐘閱讀》,因為每日講一本書,每日說一道理,絕不簡單 。近年,媽媽因病離世。在媽媽人生中的最後數月,床頭總放著他的《閱讀人生一百篇》,她入住過幾間醫院,此書也是隨身攜帶。當時我會讀書給她聽,…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • 中咗Covid,我終於可以休息 by 小盛女
    平時好少人打電話嚟,但係同事開始知道我中咗之後就一日收幾個電話,關心嘅說話當然有,但重點都係公事…
  • 專訪「政見唔同就分手」Heather Yeung:「我係香港人囉!」 by 清君
    我就對「政見唔同就分手」的Heather更有印象和好感,於是膽粗粗邀請她做訪問,當時由於見到雲海的「東張西望inbox」post,我滔滔不絕的解釋澄清自己不是騙子,她也知道雲海那個post,於是莞爾,笑了。然後相約於北區某咖啡店等,可是作為…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 219252
Date: 2021-10-19 21:40:34
Generated at: 2022-10-07 19:45:22
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/10/19/219252/男女都要返工,點解淨係女人要做家務?