其實我真係好怕要諗送咩禮物

 

「你情人節想要咩呀?我買畀你吖。」我說。
「我無咩想要喎,唔送都OK。」男朋友阿奇說。
「你之前咪睇中咗個空氣清新機嘅,不如買畀你。」我說。
「其實我唔係好慣咁樣,好似叫人畀錢買嘢咁。」阿奇說。
「但我真係唔知你想要咩,我驚買咗你唔啱用,我見你好多嘢都想買但又遲遲唔落手,我唔知你係咪真係想要…」我說。
「其實你買咩我都鍾意㗎,男人無咩所謂呢啲。」阿奇說。

一年入面有情人節、生日、週年紀念、聖誕節,有啲人可能仲有相識100日、500日等等,如果每個節日都要諗送咩禮物,真係諗到頭都爆,仲要每年唔可以重覆喎,簡直打大佬,難度不斷升級。有啲人做手作嘢好叻,又成日都有idea整咩比人,我有個女仔朋友就試過為每個朋友整生日驚喜,彈彈盒、木相架、年曆、皮卡套等等,我問佢你唔會覺得成日整呢啲好辛苦咩?佢話唔會,仲好enjoy,但好可惜我唔係呢類人。

我份人比較實際,應該話愈大愈實際,我唔想嘥錢買啲原來唔岩用嘅嘢,屋企又唔係大,放喺度掉又唔係,但又無用,都唔知點搞。至於手作仔,好明顯我淨係識寫嘢,叫我整嘢真係手殘,我最叻剪剪貼貼仲無乜美感,我唔係無諗過去整啲皮造嘅嘢,但我已經想像到會整得好樣衰,雖然佢實話唔介意,如果佢拎嚟用仲慘,實比人笑啦:「嘩,乜你條女整啲咁嘅嘢你用呀咁大整蠱。」

我都明白問人地想收咩真係好似好無驚喜,好無心思咁,但我真係想買樣啱用嘅嘢,其實買禮物可以好簡單,我可以唔理你鍾意咩,純粹買我覺得好嘅嘢比你,只係我唔想咁,我承認我係好麻煩。其實除咗另一半,仲有好多情況都要諗買咩禮物,例如屋企人生日(大個之後我已經用利是代替)、朋友生日(已經變咗請食飯)、新居入伙、拜年上人屋企、聖誕抽獎等等,當然苦惱嘅程度會大大不同。

為咗令大家嚟緊情人節唔好咁難做,無論係男定女,拿拿臨話我知你想收到咩禮物,等我做個統計兼畀啲idea大家,據我所知男人係想收到PS5?定係已經out咗喇?女人就應該想收花或者Mirror代言嘅嘢?成日都見到啲post問買咩畀另一半好(呢篇已經係XD),但每個人想要嘅嘢都唔同,咁點解我唔直接問我男朋友想要咩?喂!阿奇,你究竟想要咩?見字請回覆,心急人上。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • “YO” 已經成為同大學生的價值劃成等號 by 筆知所謂
    大學係社會既縮影,只有兩種人係會成功同埋受歡迎,第一種係善於社交既人,大學叫做YO,只要你夠YO,你係大學入面夠多朋友,咁你既價值就可以確立,好似明星咁樣人人都識你,住hall又識,自己個學系又識。第二種人就係交際力普普通通或者係唔主動交際…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 220487
Date: 2022-02-06 17:58:01
Generated at: 2022-09-26 09:52:10
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2022/02/06/220487/其實我真係好怕要諗送咩禮物