對自己最mean 嗰個原來就係我自己

 

最近工作仍然係好忙,壓力都大,加上喺公司做咗夾心人,受咗唔少氣,諸事不順,負面情緒氾濫,所以久唔久都會喺度放負。老老實實雖然工作量係多,但其實做熟咗就算得自己一個都處理倒,最大問題係做嘅過程中牽涉好多西同事,點為之西?卸膊啦、扮忙啦、搞是搞非啦、無理取鬧啦,仲有好多好多,要數真係數天光。

西同事基本上間間公司都有,只係睇你點處理,而我就係太腍善唔識拒絕人,於是愈來愈多同事搵我幫手,或者將佢地唔鍾意處理嘅人或事掉俾我,雖然公司細細但都分咗兩派,我無明確入到邊派,同每個同事都傾得幾句,即係和平主義者,所謂嘅爛好人,於是成日要做傳聲筒,令到佢地可以好好溝通,唔好影響我嘅工作,呢一點連老闆都發現咗,成日啲唔關我事嘅會都叫我一齊開,嘥咗好多時間。

「其實你唔需要對個個都咁好,亦唔需要維持好人嘅形象!」

我完全明白,但係往往到果個時刻又會做唔出,個勢唔夠強就會俾人食住,通常啲西同事都係大聲夾惡兼理直氣壯,只有你錯佢永遠唔會錯,我次次都唔夠人講,本身做份內事已經好忙,仲要做埋人哋果啲,喺咁趕嘅情況之下當然會有甩漏,精神壓力又大,跟住就會覺得自己好廢,明明有好多地方都可以做得更好,點解唔識反抗啲西同事,點解咁小事都做唔到?

加上之前仲未開返晚市堂食,想話同朋友食個飯呻下嘅機會都無,在家工作困喺屋企,感覺好鬱悶,好易躁,好似睇咩都唔順眼咁,疫情前成日出街,留喺屋企嘅時間唔多,所以無發現私人空間係咁重要,有時唔開心想喊下都無機會,因為唔想屋企人擔心。

好彩而家有返堂食,我出返街食好西之後心情好咗好多,通常我每次唔開心都會寫文,當係一個同自己溝通嘅渠道,了解返自己嘅諗法,然後我發現之前嘅我實在對自己太mean喇,明明已經做到隻狗咁,仲要怪自己做得唔夠好?唔係掛!係咪癡咗線!?反而應該要好好獎勵自己先啱啦!至於西同事方面,就慢慢努力去對付佢地,總有一日可以食返佢哋轉頭,再唔係鬥長命囉我後生過佢地咁多,全部都係old seafood嚟嘅。我唔知有無人都係好似我咁樣,我淨係想講放過自己啦,愛自己多啲,慢慢就會變成一個更好嘅自己。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 李怡先生,謝謝你 by 馬黑白
    自小媽媽便說,有空時要多聽李怡先生在香港電台的《一分鐘閱讀》,因為每日講一本書,每日說一道理,絕不簡單 。近年,媽媽因病離世。在媽媽人生中的最後數月,床頭總放著他的《閱讀人生一百篇》,她入住過幾間醫院,此書也是隨身攜帶。當時我會讀書給她聽,…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • 中咗Covid,我終於可以休息 by 小盛女
    平時好少人打電話嚟,但係同事開始知道我中咗之後就一日收幾個電話,關心嘅說話當然有,但重點都係公事…
  • 專訪「政見唔同就分手」Heather Yeung:「我係香港人囉!」 by 清君
    我就對「政見唔同就分手」的Heather更有印象和好感,於是膽粗粗邀請她做訪問,當時由於見到雲海的「東張西望inbox」post,我滔滔不絕的解釋澄清自己不是騙子,她也知道雲海那個post,於是莞爾,笑了。然後相約於北區某咖啡店等,可是作為…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 221628
Date: 2022-05-03 22:40:47
Generated at: 2022-10-07 19:43:27
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2022/05/03/221628/對自己最mean-嗰個原來就係我自己