老師話同性戀唔啱,應該點答返佢?

政治 / 最新文章綜覽

 

呢排發生咗啲嘢,個間咁戇鳩嘅學校我唔講佢住,有興趣就睇下呢篇嘢啦

今日我係嚟教大家答下一個幾有趣嘅題目,當一個老師同你講話同性戀唔啱,你應該點做。

呢個教學,係適用於你作為學生俾學校發現你哋與同性人類拍拖(或者係LGBTQIA+),應該點答,如果場合係一個小型討論會,由佢鳩噏完就算啦,唔好浪費時間同啲垃圾鬧交。

如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀咩認識都無。

你問下你自己先,你係LGBTQIA 抑或其他?你嘅性別係乜?你作為LGBTQIA+ 嘅其中一員,你應該知道性別唔係淨係得男同女嘅,仲可以係流動嘅呢(性別流動Genderfluid )或者係genderqueer 呢,當然仲有其他啦,太多呢度講唔晒呢。你前面嘅對手根本就係低能,所以當佢指控你同同性人類拍拖aka 佢口中嘅「同性戀」,你先更正佢,更正佢條問題入面你嘅性取向或者性別先,咁你就可以直接反對你有「同性戀」呢個指控先,跟住接下來所有呢個「老師」指控你「同性戀」嘅時候,你就可以話,「老師你做咩屈我」,「老師,我都無同同性拍拖」。但係你可能會話,我都未知道自己係咩,好難講呀。唔緊要,建議你求其執住個分類先,個人認知呢家嘢可以隨時改架姐。佢應該開始唔知講咩好架啦

好啦,假設佢故意要歸納晒LGBTQIA+ 係「同性戀」,然後繼續堅持「同性戀」唔啱,試圖扭轉佢嘅劣勢,咁你就同呢件低能嚟一場滑坡謬誤(Slippery slope)aka 無限上綱上線 aka 根據所謂合理理據屈得就屈,正常討論就唔應該有滑坡謬誤嘅,但係對住呢啲低能,得啦,用啦。點用滑坡謬誤?俾幾個例子你,

 

老師:「同性戀」唔啱架喎
你:啲「異性戀」好得人驚阿,你睇下新聞,有人得17歲,考DSE 之前竟然懷孕啊,幾唔安全呀,但係「同性戀」唔會懷孕喎

 

例子二:

老師:「同性戀」唔啱架喎
你:「異性戀」先唔啱呀
老師:點解「異性戀」唔啱呢?

你:咁點解「異性戀」又啱呀?

 

例子三:
老師:「同性戀」唔啱架喎

你:咁無性戀 (Asexuality)都係「同性戀」嚟架喎(呢個低能開頭故意歸納嘅LGBTQIA+ 為「同性戀」,唔係你),咁佢都無鍾意人,冇同人拍拖阿,咁佢係咪啱呀?

又或者,你前面嗰個「老師」話校園內唔可以拍拖。

老師:學校唔俾同學之間拍拖喎

你:下?我哋係Open Relationship 嚟架喎,邊有拍拖呀

你夠秤嘅仲可以話
你:下?佢係我個Friends 嚟架咋,邊有拍拖,不過不過同佢有啲benefits 姐。

又或者
你:下?佢係我SP 嚟喎,邊有拍拖,唔好屈我。

 

以上呢啲咁鳩嘅回答,絕對唔合理,但我真心認為可以應付到到一時三刻嘅低能學校質詢,畢竟佢要話「同性戀」有問題,咁我哋只好一起與它鳩落去。

但係治標唔治本,當你解決唔到呢個咁低能嘅「老師」,非常建議你尋求協助(例如啲LGBTQIA+ NGO),將佢查詢您有「同性戀」行為呢件事推上輿論層面,學校係好怕輿論㗎,只要一有大規模討論,你肯定會贏。

我其實想問,香港幾時先會無晒呢啲咁低能嘅「老師」?

 

以下為不同性小眾服務機構嘅資料同埋聯絡方法,如果你有任何關於LGBTQIA+ /性別議題有情緒困擾或者感到困惑需要支援/傾訴,歡迎同佢哋聯絡

(排名不分先後)聯絡資料來源引用自各NGO

 

1. 女角平權協作組

聯絡電話:+852 5281 5201 (WhatsApp/Signal)

Facebook:[www.facebook.com/lescorner2015]

Instagram: les_corner

 

2. 東華三院 同一線 24小時性小眾支援熱線

聯絡電話:+852 2217 5959 (熱線24 小時運作)

Facebook:[www.facebook.com/TWGHsPrideLine]

Instagram: prideline22175959

 

3. 香港小童群益會性向無限計劃

聯絡電話:+852 2321 1103

WhatsApp:+852 3895 6389

Facebook:[www.facebook.com/BGCAProjectTouch/]()

Instagram: bgca.project.touch

 

4. 香港小童群益會 同志家長支援服務 LGBT Parent Support Service

聯絡電話:+852 3895 6389

 

專題:【外賣仔日記】

 

 

作者:外賣仔

外賣仔

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • “YO” 已經成為同大學生的價值劃成等號 by 筆知所謂
    大學係社會既縮影,只有兩種人係會成功同埋受歡迎,第一種係善於社交既人,大學叫做YO,只要你夠YO,你係大學入面夠多朋友,咁你既價值就可以確立,好似明星咁樣人人都識你,住hall又識,自己個學系又識。第二種人就係交際力普普通通或者係唔主動交際…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 221864
Date: 2022-05-19 22:33:22
Generated at: 2022-09-26 09:51:58
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2022/05/19/221864/老師話同性戀唔啱,應該點答返佢?