【外賣仔日記】小學保安:「上緊堂唔方便俾你入去喔!」

 

早排接咗張外賣單,送去一間小學到,個時間係一個番學日嘅中午嚟,嗰間小學入面啲小學生係仲上緊堂,未放學嘅時候嚟。學校入面應該有老師嗌咗個外賣,因為個客備註話「到咗唔使打電話聯絡,直接放校務處就OK」。

咁佢指引清晰,都處理到嘅,同埋就算指引唔清晰,學校咁多職員,要有人負責收外賣唔難啊。

我準備行入學校正門之前,張單一直都好正常,但係去到間小學門口就開始發生咗啲好神奇嘅事啦。

我去到正門,佢有個保安更亭嘅物體響門口隔離,入面有個校工坐咗響度。

我就去更亭叫個校工開門比我。

我:唔該,送外賣阿。

(佢就響更亭行出嚟)

校工:麻煩先登記啊

我:OK

我登記完之後,個校工就話

校工:你而家唔可以入去學校啊,啲學生仲上緊堂。

(我心諗:都正常啊,始終仲上緊堂,我唔比亂咁響學校行都合理)

但係根據顧客指示,我要送去校務處。

我:咁點處理?你哋有人嗌咗外賣。

校工:我唔知啊。

然後附近有其他路過嘅校工

校工:佢要送外賣啊,點算?
路過嘅校工:我都唔知喎。

我個陣心入面係即時吓咗一聲,然後響度諗,What?你係呢到嘅管理員之一,然後同我講有人嗌左外賣你唔知點處理?你仲要係坐門口嗰個喎。

路過嘅校工:不如你打電話問下校務處啦。

然後佢就打咗個電話問其他人

中間啲電話經歷過一大堆莫名其妙嘅行政交流,然後個校工就收咗線。

最後點? 經過一大輪行政,個校工最後就攞咗呢位老師嘅外賣,拎咗去校務處啦。

我心諗,痴撚線,我嚟送份外賣比一間學校嘅老師,點解都可以產生咁勁嘅官僚呢?

你唔比我入學校,個老師又應該上緊堂,唔得閒出嚟攞外賣,咁就唯有得一個方法處理,就係比你攞入去教員室或者校務處,我真係唔明點解件事無SOP ,你就唔會識得處理。我真係做咗咁多年第一次見。

 

專題:【外賣仔日記】

 

 

作者:外賣仔

外賣仔

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 222277
Date: 2022-06-15 22:31:50
Generated at: 2022-09-27 05:57:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2022/06/15/222277/【外賣仔日記】小學保安:「上緊堂唔方便俾你入